Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Äppelmust

19 oktober 2009 kl. 21:55

Ätbart

bloggbild
På förfrågan kommer här ett gott och enkelt recept på äppelmust som jag fått från goda vänner. Det blir bäst med lite syrliga äpplen. Jag hade i några päron i min också.

4-6 liter skurna äppelbitar (de ska vara tvättade innan. Kärnhus och skal tar man inte bort)
6 liter kallt vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat, blanda i lite vatten så att det löser sig)

Allt blandas i en hink. Låt stå svalt i 3 dygn. Sila alltsammans, först genom ett såll så att de stora bitarna försvinner och därefter genom silduk.
Rör i 5 dl socker.


Länken hit är: Äppelmust.

Sällskapet Nellorna

9 maj 2008 kl. 11:18

Ätbart

bloggbild
I helgen som gick var vi en sväng på Kullen, västra Skåne. På söndagen hamnade vi på "Nässlans dag" som arrangerades för tredje året i rad i Södåkra av ett tiotal kvinnor som kallar sig Sällskapet Nellorna. De ägnar sig åt att ta fram allt möjligt med nässlor som ingrediens.

Att nässelsoppa är nyttigt har man ju alltid vetat, men att man kunde komma på så här många användningsområden hade jag aldrig kunnat gissa! Nässelschampo, nässelsalt (smart sätt att få i sig nyttiga mineraler, blanda torkade nässlor med grovt salt), bröd med torkade nässlor, pesto där basilikan är utbytt mot nässlor, de färgade garn etc, etc. Kul och kreativt! Och det bästa utav allt - nässlan är ju gratis! Och vi har en hel del hos oss...

Vi fick smaka en nässelsoppa som gjorts på samma recept som den som serverades på nobelmiddagen 1991. Supergott! Här kommer receptet till 6 personer:

1 msk smör
3/4 dl finhackad gul lök
3/4 msk vetemjöl
6 dl kalv- eller grönsaksbuljong
350 g förvällda, finhackade nässlor
1 krm torkad hackad fänkål
1 tsk hackad körvel
1/2 krm vitpeppar
1 msk finskuren gräslök
2 dl vispgrädde
ev. salt

Blanchera nässlorna i kokande saltat vatten (de behåller färgen bättre då). Häll av blancheringsvattnet och kallspola. Kör nässlorna i matberedare till en puré eller finhacka dem.

Smält smöret och fräs löken så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Pudra över vetesmjölet. Rör om och hetta upp. Späd med buljongen under omrörning. Låt soppan koka upp och sedan sjuda några minuter. Lägg i de hackade nässlorna. Krydda med fänkål, körvel, peppar och gräslök. Häll i grädden och låt soppan koka upp. Servera soppan varm med hårdkokta äggklyftor och garnera med storbladig persilja.

Vi fick den serverad med lite smulad ädelost istället för ägg - smarrigt.


Länken hit är: Sällskapet Nellorna.

Ut och plocka svamp!

30 september 2007 kl. 20:46

Ätbart

bloggbild

Vi har haft en lugn och skön söndag med svampplockning som största aktivitet. Men vilken skörd! Vi som var glada när vi hittade lite trattkantareller på tomten tidigare i höstas. Idag var vi fyra stycken som var ute och strosade i några timmar och kom hem med 1,8 kg kantareller, varav 1,2 kg gula! Mmm... 

De är ju fantastiskt goda att njuta av bara som de är stekta i smör. Men jag har läst någonstans att det skulle vara gott med schalottenlök och persilja till, så det provade vi. Det var jättesmarrigt på smörgås, rekommenderas. Så ut och plocka svamp!



Länken hit är: Ut och plocka svamp!.

Klassiska äppelbitar

9 september 2007 kl. 21:02

Ätbart

bloggbild

Härligt med äppeltider! Dessa äppelbitar är mumsiga som de är eller som efterrätt tillsammans med en klick vaniljsås eller glass. Jag gjorde en och halv sats till en stor långpanna.

4-5 syrliga äpplen
3 st ägg
3 dl socker
100 g smör eller margarin
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver

Garnering:
0,5 dl pärlsocker
2 tsk kanel

Tid: Ca 50 min

Skala äpplena och skär i tunna klyftor. Vispa ägg och socker pösigt. Koka upp smör och mjölk, ställ åt sidan. Smörj och bröa en liten långpanna 25X35 cm. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner det i äggvispet. Rör till sist ner mjölken. Häll smeten i långpannan. Stick ner äppelklyftorna och strö över socker och kanel. 
Grädda i 200 grader, ca 35 min. Skär kakan i rutor.



Länken hit är: Klassiska äppelbitar.

Irenes mumsiga vinbärskaka

9 juli 2007 kl. 21:44

Ätbart

bloggbild

Vi har inga vinbär på tomten än, men stort tack Irene för att vi fick av dina! Passar på att dela med mig av Irenes recept på vinbärskaka:

Sätt ugnen på 200 grader
Smörj och bröa en form med lös botten/kant, ca 1,5 l
Vispa ihop 2 ägg och 2 dl socker
Rör ner 2 dl vetemjöl
Häll smeten i formen och strö över ca 3 dl repade vinbär (röda)
Täck med ett lager hyvlat kallt smör (Irene tror inte man ska fuska med margarin)
Värm osthyveln under varmvattenkranen, så släpper smöret
Strö på pärlsocker
20 – 30 min
nederst i ugnen. Glass eller vispgrädde till förhöjer smaken. 

Lycka till!





Länken hit är: Irenes mumsiga vinbärskaka.

Rabarberkräm

3 juni 2007 kl. 21:33

Ätbart

bloggbild

Oj, nu kom det till en ny kategori här på axebo.se... Ätbart. Hur ska jag få in detta under kategorin blogg-om-att-återuppbygga-gammalt-hus-från-småland-i-skåne? Hmm, jag får kanske hålla mig till sådant som går att odla i egen trädgård. 

I alla fall gjorde jag rabarberkräm av lite överblivna rabarber som vi fått. I helgen har vi fått smaka på några olika smaskiga rabarberpajer, men nu kände jag för något annat! Ibland glömmer man liksom bort vad som finns att göra, även om det är lätt som en plätt att göra.

Recept:
6 st rabarberstjälkar
4 dl vatten
1 dl socker
2, 5 msk potatismjöl

Skär rabarberna i bitar. Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka den mjuk. Red potatismjölet i lite kallt vatten och tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning. Låt sedan krämen bara koka upp. Häll upp i en skål och strö på ett runt lager socker. Servera avsvalnad med mjölk. Enkelt och gott!



Länken hit är: Rabarberkräm.

Fasan till söndagsmiddag

26 mars 2007 kl. 22:40

Ätbart

bloggbild
I julas sköt David en fasan (bild 12) ungefär där vårt hus ska stå. När Emmas föräldrar var på besök i helgen så passade vi på att laga till den i lergryta. Det blev faktiskt väldigt gott! Kan man köpa fasan på ICA? I alla fall kommer receptet för intresserade:

Fasan med getost och svamp
6-8 port (4-liters lergryta)

2 fasaner, à ca 800 g (vi hade bara en...)
1-2 tsk salt
2 krm mald vitpeppar
1 purjolök
250 g svamp, t.ex. kantareller, karljohan eller champinjoner
1 msk maragarin eller smör
1/2 tsk salt
1 krm peppar
150 g getost
3 dl grädde
1-2 msk koncenterad kycklingfond
1 dl hackad persilja

Skölj och torka av fasanerna, krydda med salt och peppar och lägg dem i grytan. Strimla purjon, ansa och skär svampen i bitar. Fräs svamp och purjo i en stekpanna och krydda med salt och peppar. 
Riv osten på rivjärn och blanda med grädde och fond. Häll gräddblandningen över fasanerna. Strö över svampfräset. 
Sätt in grytan i ugnen på nedre gallret, 175 grader, ca 2 timmar. Ta upp och skär fasanerna i portionsbitar. Lägg tillbaka dem i grytan och strö persilja över. 
Servera med såsen, potatiskroketter och haricots verts. 

Smaklig måltid!

Länken hit är: Fasan till söndagsmiddag.