Axebo.se

Underhållsarbete pågår. Bilder visas exempelvis inte.

Synliga timmerväggar

17 augusti 2008 kl. 21:58

Knuttimring

bloggbild
I helgen började jag att skrubba rent några timmerväggar som vi tänkt ha synliga. Gamla tapetrester ska bort och en massa nubb och spik. En vägg i badrummet är klar och vi är en bit på väg med de två väggar i sovrummet som vi kommer att ha synliga. Vi har inte bestämt än om de ska vara som de är eller om vi ska måla dem. Det känns bra att man någonstans ser husets timmerstomme, men det blir inte många timmerväggar synliga, någon på ovanvåningen också troligtvis.

David har slipat takbrädor, funderat på olika lösningar med gamla golvbrädor och uppregling för skafferi. och förberett för kakelugnsmakaren som vi hoppas kommer snart. Vi har också funderat en del på verandans tak - plåt eller papp? Det är först och främst en ekonomisk fråga, men det lutar nog ändå åt det mer hållbara plåttaket. Och då tror vi att det blir engelskt rött, möjligen svart, vi ska se prover på det inom kort.


Länken hit är: Synliga timmerväggar.

Spännbock

30 mars 2008 kl. 21:01

Knuttimring

bloggbild
Tidigare var det en utbyggnad i köksdelen på huset  som hade drabbats av rötskador. Vi har tänkt oss att ha en glasveranda där. Då vi reste huset fick vi göra ett provisoriskt stöd för att bära bjälklagret mellan våningarna och hela timmerväggen.

I går byggde vi en spännbock som kan sägas vara en självbärande takstol som ersätter den tidigare lösningen. Det är en mycket smart metod som de använde sig av förr. Det innebär att vi slipper ha en limträbalk eller en järnbalk som riskerar att bli för stela delar i en timmerkonstruktion. Spännbocken tål rörelser och sättningar till en del. Den fungerar så att två bjälkar kilas i och med hjälp av långa bultar bär en tredje bjälke som i sin tur bär ett bjälklag. Spännbocken bär bjälklaget som blir tak i köket och ut i verandan.

Spännande med gamla hantverksmetoder!


Länken hit är: Spännbock.

Tredje vind

4 november 2007 kl. 17:24

Knuttimring

bloggbild
Det är en rolig fas just nu när man ser stora förändringar! I fredags timrade vi gavelröstena (sneda timmerväggar på tredje vind). Sen ska stockar läggas på dessa längs med huset. Det kallas för åstak och är alltså den takkonstruktion som huset har (istället för takstolar). De är stora och tunga, så vi får väl se hur det går att få upp dem! Vi har i alla fall tur med novembervädret hittills.  

Länken hit är: Tredje vind.

Sånger från andra våningen

26 oktober 2007 kl. 22:14

Knuttimring

bloggbild

Nåja, det kanske inte sjungs så mycket, men nu timras det på andra våningen! På timmerstockarna i ett rum finns rester från en tidning daterad 1884. Det var visst julkommers redan på den tiden: "Vill Ni köpa något till eder sjelf eller present till eder fader, moder, make eller maka..." Sen står det något om Chicago, men det saknas lite här och var.Länken hit är: Sånger från andra våningen.

Helgens bravader

22 oktober 2007 kl. 21:33

Knuttimring

bloggbild
Vi timrar på. Jag hade fel i förra inlägget. NU börjar det likna ett hus. Vi fick använda några spännband på rad för att dra huset rätt ibland. Knasigt! Vi får väl se om det går ihop hela vägen upp :). 

Länken hit är: Helgens bravader.

Upp till fönsternivå

14 oktober 2007 kl. 20:22

Knuttimring

bloggbild

Sakta men säkert växer huset fram. I helgens vackra höstväder nådde vi fönsternivå. Det är en otrolig förmån att få arbeta med sitt hus sådana dagar. 

Bild 1: Fönsternivå!
Bild 2: I bakgrunden syns några små blivande grannar på väg hem över åkern.
Bild 3: Den höga "pinnen" kallas för en gåt och har funktionen av att stadga upp vissa delar av timringen. I detta fallet bidrar den till att hålla ihop skarven i timret, där huset en gång byggdes ut. Man flyttade då ut den ena gaveldelen och byggde på huset på mitten. Gåtar (heter det så i plural?) användes också för att ge stadga vid exempelvis fönster.
Bild 4: Visst börjar det likna ett hus?
Bild 5: Tapetrester och 200 år gammal mossa (!). Numera används lindrev för att täta mellan timmervarven. 
Bild 6: Benved - en trevlig färgklick på tomten.Länken hit är: Upp till fönsternivå.

Timring igång!

30 september 2007 kl. 19:54

Knuttimring

bloggbild

Yes, då var timringen igång. De flesta av dessa flera hundra år gamla timmerstockar är friska och uppmärkta. Det underlättar en hel del! Syllen (första varvet) är lagd och den består av fur, som det oftast var i Småland, då ekarna tillhörde Kronan. Ungefär hälften av syllvarvet var dåligt och har därför bytts ut. Det var likadant med det första golvbjälklagret också. Syllen tar lite extra tid, då det är väldigt noga att den blir på rätt nivå och plats. Annars får man sota för det hela vägen upp! Även varv nummer två är lite knepigt då de stockarna nu får anpassas efter den nya syllen. Det har varit helt kanon att ha haft den rutinerade snickaren Sten på plats, tacktack. Tack också till Markus, Roger och Mattis som gett ett handtag vid behov.

Varven därefter bör gå mycket lättare då stockarna sen är anpassade efter varandra. Det finns inga spikar i ett knuttimrat hus, allt sitter ihop med "dymlingar", en typ av stora träpluggar. Knutarna håller också det hela på plats. Gamla hus byggdes faktiskt för att kunna flyttas, det är rätt häftigt!Länken hit är: Timring igång!.